zondag 1 november 2015

Goulash

Nou ja, een vegan variant op goulash dan. Maak er van wat je wil, ik vind dit gerecht niet alleen lekker maar ook voedzaam, vullend en pittig. Precies wat je nodig hebt in het najaar.


De groenten zijn lekker grof gesneden zoals je ziet, dat hoort bij een stoofschotel als deze vind ik. Dit recept is ook ideaal om restjes op te maken, je kan hier alles in kwijt. Qua kruiden gaat er vooral paprikapoeder in, en ik vond in de kruidenlade een potje gedroogde marjolein. Het rook heerlijk dus ik dacht: waarom niet? Heb je dit niet in huis, ook geen probleem. Peterselie kan natuurlijk ook.

Voor een grote pot vol, zo'n 4 tot 6 porties

Ingrediënten

Vulling
1 grote ui, in blokjes
1 teen knoflook, in (grove) stukken
1 groene paprika, in stukken
2 à 3 (zoete) aardappels, in blokken
2 flinke winterpenen, in stukken of schijven
400 à 500 gr champignons, in kwarten 
1 blik kidneybonen (uitlekgewicht 200 à 250 gram), afgespoeld
1 of 2 blikjes tomatenblokjes
eventueel: groentenbouillon
100 gram droge, grove sojareepjes (ik gebruikte deze van Vantastic Foods)

Kruiden en smaakmakers
1 blokje groentenbouillon
1 eetlepel plantaardige olie of boter
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder (EETlepel, jazeker)
2 theelepels gerookt paprikapoeder
(eventueel: 1 theelepel marjolein of peterselie)
1 eetlepel sojasaus
2 laurierblaadjes
chilipoeder, zout en peper naar smaak

Instructies
1. Doe de sojareepjes in een steelpannetje en overgiet met kokend water zodat ze net onder staan. Verkruimel een blokje groentenbouillon in het water. Laat 10 minuten staan met het deksel op de pan.
2. Verhit 1 eetlepel olie of boter in een grote stoofpan. Bak de ui glazig en voeg de knoflookstukken toe. Laat even meebakken en voeg dan de paprikablokjes en tomatenpuree toe. Goed mengen zodat de tomatenpuree mooi verdeeld is.
3. Doe de stukken aardappel en winterpeen in de pan en meng alles weer door elkaar. Laat even stoven. Voeg nu al het paprikapoeder toe, dus ook het gerookte, en eventueel de marjolein of peterselie. Roer de boel om.
4. Voeg de champignons toe en roer door. Laat een paar minuutjes stoven op middelhoog vuur met het deksel op de pan.
5. (Haal het deksel van de pan.) Voeg 1 blikje tomatenblokjes toe en 1 eetlepel sojasaus.
6. Giet de sojareepjes af en voeg ze toe aan je stoofpot. Voeg ook de kidneybonen toe. Roer alles door elkaar.
7. Bekijk nu hoever je groenten bedekt zijn. Als je vindt dat er veel meer vocht bij moet, voeg dan nog een half of zelfs heel blikje tomatenblokjes toe. Als je vindt dat er een beetje vocht bij moet, voeg dan wat groentenbouillon toe. Gebruik hier je eigen inzicht, het is ook een beetje afhankelijk van hoe grof de groenten gesneden zijn.
8. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager zodat de stoofpot zachtjes kan pruttelen. Voeg de laurierblaadjes toe en doe het deksel op de pan. Ik heb de pan ongeveer anderhalf uur in de Hooimadam laten staan. Ik vermoed dus dat zo'n drie kwartier op een laag vuurtje genoeg moet zijn.
9. Bekijk of de groenten gaar zijn. PROEF. Kruid af naar smaak met nog wat paprikapoeder, chilipoeder, zout of peper. Verwijder de laurierblaadjes.
10. Dien op en geniet.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten