zondag 18 oktober 2015

Pittige pompoen-paprika soep

Ahhhh herfstweer. Koud. Guur. Mistig. De ideale tijd om lekker binnen bij de kachel te blijven onder een dekentje met een goed boek en een kop warme sojachoco. Ik heb elk jaar weer wat moeite met die overgang van zomer naar herfst, vooral omdat het dan "opeens" weer zo vroeg donker is. Wat helpt is een kom geurige, kleurige, hete soep. Heerlijke comfort food waar je van opknapt na een lange werkdag, en het kost je nauwelijks tijd in de keuken.


Voor zo'n 2 liter soep.

Ingrediƫnten
1 ui, in stukjes
2 rode paprika's, in stukjes
1 flespompoen, geschild en in blokjes
1 theelepel olie of bakboter
1 liter groentebouillon
2 theelepels Patak's milde currypasta
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 laurierblaadje
Eventueel:
zout en peper
beetje peterselie voor de afwerking

Recept
1. Stoof de ui glazig in olie of boter (ik gebruikte kokosolie van Royal Green).
2. Voeg de paprikastukjes toe en stoof deze even mee.
3. Meng 2 theelepels currypasta door de ui en paprika. Laat even meebakken zodat de smaken goed vrijkomen.
4. Voeg de blokjes pompoen toe. Even alles goed omroeren en een paar minuten laten stoven op middelhoog vuur.
5. Voeg de groentebouillon toe. Mijn soeppan heeft zo'n handige litermaat aan de binnenkant staan. Ik heb dus vocht toegevoegd tot aan het 2 liter streepje. Heb je dat niet, zorg dan dat de groenten ongeveer een vingerdikte onder water staan.
6. Voeg het paprikapoeder toe. Hou je niet van de rooksmaak die gerookt paprikapoeder geeft, gebruik dan wat minder (gewone paprikapoeder kan uiteraard ook). Roer de soep nog even goed door en voeg dan het laurierblaadje toe. Laat een half uurtje pruttelen, of net zo lang tot de pompoen gaar is. In onze Hooimadam had de soep een uur en een kwartier nodig.
7. Proef en voeg naar smaak zout of peper toe.
8. Verwijder het laurierblaadje. Pureer de soep glad met een staafmixer. Serveer met wat verse of gedroogde peterselie.
9. Aanvalleuh.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten