Nog een recept?! Jep,
nog een recept. Het wordt misschien toch een iets andere blog dan ik zelf in gedachten had. Ach, als we maar lol hebben.
Dit recept heb ik helemaal niet zelf bedacht, het is een recept van etnobotanist
James Wong uit zijn boek “Grow your own drugs”. Meneer Wong is echter geen veganist –
zelfs geen vegetariër – en gebruikt in zijn recept dus kippenbouten en dito
bouillon. Ik uiteraard niet. Hij gebruikt ook echinaceawortel, een zeer obscuur
plantendeel dat ik ondanks veel zoekwerk nog niet heb kunnen traceren laat
staan kopen. De echinaceaplant staat bekend om zijn genezende werking bij
verkoudheid en grieperigheid dus ik begrijp wel waarom Wong het in deze soep
gebruikt. Zonder kan echter ook prima, het resultaat is een smakelijk soepje
dat je weerstand nog steeds een mooie boost geeft.
Het oorspronkelijke
recept bevat 2 Spaanse pepers, 10 cm gember en 8 teentjes knoflook. Ik heb die hoeveelheden
gereduceerd omdat ik:
a. nog onder de mensen
wil kunnen komen na het eten van een kommetje soep; en
b. mijn
smaakpapillen graag wil behouden in plaats van verbranden
Wat peper betreft
ben ik een watje, vandaar. De bleekselderij heb ik zelf toegevoegd. In soep hoort
selder te zitten.
Deze soep is
ideaal in deze tijd van snotterigheid, grieperigheid en algemene blah-heid.
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 uien,
fijngesnipperd
2 teentjes
knoflook, geperst
1 stengel
bleekselderij, in partjes
1 Spaanse peper,
in fijne reepjes (ik verwijder de zaadjes en zaadlijsten, diehards onder u
kunnen die laten zitten)
5 cm gemberwortel,
geraspt of in kleine stukjes
200 gram shiitakes,
in schijfjes
5 eetlepels gedroogde gojibessen
2 liter groentebouillon
Instructies
1. Laat de gedroogde gojibessen weken in
een kommetje met koud water.
2. Bak de ui en bleekselderij in een pan
tot de ui wat glazig wordt. Voeg de gember en Spaanse peper toe en laat even
meebakken.
3. Voeg 2 liter water toe en groentebouillonpoeder
of –blokjes naar rato. Breng aan de kook.
4. Voeg de shiitakes toe. Laat 20 á 30
minuten sudderen op laag vuur.
5. Voeg de gojibessen toe en roer goed
door. Zet het vuur uit en serveer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten